Wat is het verschil tussen Arabica- en Robusta-koffiebonen? Dit is wat je moet weten.

Zodra ze gebrand zijn, zien bijna alle koffiebonen er hetzelfde uit. Maar wist je dat er eigenlijk tientallen verschillende soorten koffiebonen zijn? Maar als het gaat om je dagelijkse kopje koffie, zijn er eigenlijk maar twee die er toe doen: arabica en robusta. Dit zijn de twee primaire koffiesoorten die geteeld worden om te drinken.

Wat is het verschil tussen deze twee? Dat is belangrijk, en het is nuttig om te begrijpen wanneer je koffie kiest.

Arabica koffiebonen

De twee soorten verschillen in smaak, teeltomstandigheden en prijs. Arabica-bonen hebben meestal een zoetere, zachtere smaak, met tonen van suiker, fruit en bessen. Hun zuurgraad is hoger, met die wijnachtige smaak die koffie met een uitstekende zuurgraad kenmerkt.

Arabica is dus duurder, dat spreekt voor zich. De meeste supermarktkoffie is uitsluitend robusta, en oploskoffie en goedkope gemalen koffie zijn zeker robusta. Je kunt nog steeds arabica vinden in de supermarkt, maar het feit dat er arabica op staat, wil niet zeggen dat het van hoge kwaliteit is.

Robusta-koffiebonen

Robusta heeft echter een sterkere, hardere smaak, met een graanachtige boventoon en een pinda-achtige nasmaak. Ze bevatten twee keer zoveel cafeïne als arabica bonen, en worden over het algemeen beschouwd als van mindere kwaliteit in vergelijking met arabica. Sommige robusta’s zijn echter van hoge kwaliteit en worden vooral in espresso’s gewaardeerd om hun diepe smaak en goede crema.

Robusta’s zijn echter gemakkelijker te telen. Ze kunnen op lagere hoogten groeien dan arabica’s, en ze zijn minder kwetsbaar voor ongedierte en weersomstandigheden. Ze produceren veel sneller vruchten dan de arabica’s, die verschillende jaren nodig hebben om rijp te worden, en ze brengen meer oogst per boom op.

Robusta wordt uitsluitend op het oostelijk halfrond geteeld, hoofdzakelijk in Afrika en Indonesië. Arabica wordt ook geteeld in Afrika en Papoea-Nieuw-Guinea, maar wordt overwegend in Latijns-Amerika geteeld. Colombia produceert alleen arabica-bonen. Sommige landen, zoals Brazilië en India, produceren beide.

Uiteindelijk is het een kwestie van persoonlijke smaak. Sommige arabica melanges zijn voor ons te hoog en te bloemig; de rijke, donkere hardheid van robusta kan juist goed zijn in een melange. Vergeet niet dat robusta ook twee keer zoveel cafeïne als arabica heeft, wanneer je een koffiemelange kiest. Als je de meeste cafeïne wilt overslaan, raadpleeg dan onze tips voor het kiezen van decaf koffie voor onze suggesties over koffiemelanges en -oorsprong.