Hoe maak je AeroPress-koffie (op twee manieren!)

Een goede kop koffie is een essentieel onderdeel van mijn ochtend, en er zijn veel manieren om die noodzaak te verwezenlijken. Druppel koffiezetapparaten, éénkops koffiezetapparaten, de Franse pers. Maar als ik maar één manier moest kiezen om koffie te zetten, één die een goede smaak en gemak levert zonder al te veel kosten, dan zou ik voor de AeroPress gaan – een vreemd uitziend klein gadget dat een voortreffelijk kopje koffie produceert.

De AeroPress is niet duur en zo, zo snel. Hier leest u hoe u er een gebruikt!

Wat is de AeroPress?

De AeroPress is een eenvoudig gadget dat ongeveer 10 jaar geleden werd uitgevonden door een ingenieur, natuurkundige en Stanford-docent genaamd Alan Adler. (Lees meer van zijn verhaal bij Fast Company.) Hij werd ongeduldig van de moeilijkheid om één goede kop koffie te zetten in een druppelzetapparaat, en ook van de tijd die nodig was om een pour over te doen, wat ongeveer 4 minuten duurt. Hij knutselde wat en kwam op de proppen met een duidelijk niet-sexy hulpmiddel dat snel heet water door de koffie perste.

Dit plastic gadget verraste Adler met zijn gemak, maar ook met de smaak van de koffie. Hij ontwikkelde een fijn papieren filter dat een zeer schoon kopje koffie opleverde, zonder bitterheid of de drab die op de bodem van French press koffie terechtkomt. Hij begon de kit commercieel te produceren en het werd een cultsucces onder liefhebbers van French Press. Aanvankelijk bracht hij het apparaat op de markt als een espressomachine, maar gelukkig heeft hij dat laten vallen, want het produceert echt sterke, geconcentreerde koffie – geen echte espresso.

6 redenen waarom de AeroPress een geweldige manier is om koffie te zetten

De AeroPress heeft een heleboel voordelen.

  1. Ten eerste is het veel minder gedoe dan andere manieren om koffie te zetten. In tegenstelling tot de French press heeft u geen burr-molen nodig, en in tegenstelling tot de pour over is er geen speciale techniek nodig. Gewoon schenken en duwen.
  2. Het is ook niet duur; een complete set AeroPress-spullen, inclusief een jaarvoorraad filters, kost ongeveer €25.
  3. De AeroPress is licht en duurzaam. Zonder glas dat barst, is het een goede optie voor op reis.
  4. Het gaat heel snel. Niet laten trekken of lang inschenken. Ik kan een kopje koffie zetten in ongeveer 60 seconden als het water eenmaal heet is.
  5. De AeroPress produceert een fantastisch kopje koffie met heldere, zuivere smaken. Als u interessante koffiesoorten en de verschillen tussen verschillende brandingen en bonen echt wilt proeven, laat de AeroPress de smaken duidelijk en helder doorkomen.
  6. En last but not least, het schoonmaken is zo gemakkelijk. In tegenstelling tot de French press, waar je al die gemalen koffie moet uitscheppen, gaat de dop van de AeroPress eraf en pers je de samengeperste gemalen koffie gewoon in de compost of de prullenbak. Spoel het geheel even om en klaar is Kees.

Enige nadelen? Hij maakt maar een of twee kopjes per keer, dus het is niet het juiste gereedschap om ’s ochtends bij de brunch te gebruiken voor een groep mensen. En het is zeker niet erg mooi, maar het plastic in ziekenhuisstijl heeft een bepaalde nerdachtige charme.

Zoek een AeroPress

Ik weet nog dat deze vroeger moeilijk te vinden waren! Je kunt ze gemakkelijk op Amazon kopen en je vindt ze ook in plaatselijke koffiezaken.

Een Aeropress wordt geleverd met een aantal vreemd uitziende accessoires, en het kan op het eerste gezicht ingewikkeld lijken, maar het is eigenlijk heel eenvoudig. Dit is wat je krijgt:

  • De AeroPress zelf, een plastic zuiger
  • Een dop voor het uiteinde van de zuiger
  • Filters die in de dop passen
  • Een maatschepje koffie
  • Een trechter om het koffiedik netjes in de kamer te krijgen
  • Een peddel om te roeren

Wat is belangrijk bij het zetten van AeroPress-koffie?

Zoals ik al zei, is de Aeropress veel eenvoudiger dan veel andere methoden om koffie te zetten. Het is waterdicht, en als het op koffie aankomt, wil dat wel wat zeggen.

U moet echter nog steeds voorzichtig zijn met de watertemperatuur. Kokend water maakt je koffie bitter. Het is belangrijk heet, maar niet kokend water te gebruiken. Dit doe je door je water te koken en het ongeveer 1 minuut van het vuur te halen voor je het gebruikt. (Als u toch precies wilt zijn, mik ik op 195°F, hoewel de uitvinder van de AeroPress een nog lagere temperatuur van 175°F aanbeveelt).

Zoals altijd wilt u kwaliteitsbonen gebruiken die recent zijn gebrand. Maar u hebt geen burr-grinder nodig (in tegenstelling tot French press). Een goedkope snijmolen voldoet prima. Of laat uw koffie gewoon malen wanneer u de bonen koopt. Voor de AeroPress wil je de koffie fijngemalen, net als voor druppelkoffie.

OK, tijd om koffie te zetten – ik beloof u dat alleen uitleggen hoe u dit moet doen veel meer tijd kost dan het daadwerkelijk zetten van een kopje AeroPress-koffie!

De omgekeerde methode

Ik ga u twee manieren laten zien om uw AeroPress te gebruiken – de meest eenvoudige en gemakkelijke, en dan een kleine variatie waarbij de koffie nog een minuut langer in de kamer blijft trekken. Sommige mensen willen hun koffie nog robuuster en sterker maken, en dit zorgt voor meer smaak. Het is niet nodig, maar het is leuk om met beide methoden te spelen om te zien welke je het lekkerst vindt!

INSTRUCTIES

De originele methode

  1. Verwarm het water. Breng je water aan de kook en laat het dan ongeveer 1 minuut afkoelen. (Je mikt op iets tussen de 175°F en 195°F.)
  2. Maal de bonen. Meet 2 volle schepjes AeroPress-koffiebonen af (ongeveer 1/4 kopje) en maal ze tot ze fijn zijn.
  3. Maak het filter nat. Zet de AeroPress in elkaar met een papieren filter in de dop en plaats het op een mok of kopje. Sprenkel er een beetje warm water in om het filter nat te maken.
  4. Voeg de koffie toe. Plaats de trechter boven op het kopje en giet de koffie erin. Verwijder de trechter.
  5. Voeg het water toe. Giet de koffie erin totdat het tot aan de bovenste streep op de AeroPress komt.
  6. Roeren. Gebruik het roerstaafje (of een lepeltje) om één keer kort te roeren.
  7. Druk. Steek de zuiger erin. Druk de zuiger stevig aan totdat u een lang gesis hoort.
  8. Proeven en verdunnen. Proef de koffie en voeg desgewenst meer water toe. De AeroPress zet een geconcentreerd kopje koffie en desgewenst kunt u deze hoeveelheid verdelen over twee kopjes en iets meer heet water toevoegen.

De ondersteboven/omgekeerde methode

  1. Zet de AeroPress ondersteboven in elkaar. Verwarm het water en maal de koffie zoals hierboven beschreven. Zet de AeroPress in elkaar door de plunjer in de kamer te steken. Draai hem ondersteboven, maar doe de dop of het filter er niet op.
  2. Giet de koffie erin. Doe de trechter erin. Giet de gemalen koffie (uit 2 schepjes bonen van de AeroPress) in de kamer.
  3. Giet het water erin. Voeg heet water toe tot de kamer bijna vol is.
  4. Roer één keer. Gebruik de roerstaaf (of een lepel) om een keer te roeren.
  5. Laat 1 minuut trekken. Probeer 1 minuut te laten trekken, maar pas dit in volgende batches aan als het te sterk of te zwak is.
  6. Doe de dop erop. Plaats een papieren filter in de dop en schroef deze stevig vast.
  7. Omkeren, voorzichtig! Draai de volle AeroPress snel en voorzichtig om, zodat de dop naar beneden is, en plaats hem op een mok of kan.
  8. Persen. Pers zoals hierboven aangegeven.
  9. Proef en verdun. Nogmaals, proef en verdun indien gewenst met meer heet water.