Nespresso VertuoLine vs. Original: Wat is het verschil?

Nespresso maakt de beste koffiezetapparaten op basis van pods die er zijn.

Dat is een feit.

(OK, het is een mening, en slechts een mening op dat!)

In 2014, na jaren van uitmuntendheid op het gebied van capsulekoffie, bracht Nespresso hun nieuwe en verbeterde VertuoLine uit.

Nespresso klanten verheugen zich!

Of zouden ze dat moeten doen?

Voordat u een machine koopt, moet u hun nieuwere Nespresso VertuoLine vs Original modellen vergelijken. Ik kies resoluut voor de ene boven de andere.

Welke vind ik de beste?

Laten we beginnen.

Nespresso VertuoLine vs Original

Nespresso Evoluo

Nespresso Evoluo
Het beste VertuoLine-model van Nespresso, de Evoluo, zet koffie van 0,3-17 oz met het grootste reservoir (60 oz) en de grootste gebruikte capsulecapaciteit (17) en met de kortste zettijd (15 seconden). Als u een VertuoLine wilt, dan wilt u de Evoluo.

Nespresso CitiZ

Nespresso CitiZ
De CitiZ is een compacte, betrouwbare brouwer met een krachtig verwarmingselement en valt op door zijn reservoir van 34 oz, de grootste onder de Nespresso OriginalLine machines uit het middensegment. Kijk ook eens naar de CitiZ & Milk voor een geïntegreerde melkopschuimer.

VertuoLine vs Original koffiezettingen

OriginalLine machines bieden 5 koffievolumes: 0,85 oz ristretto, 1,35 oz espresso, en 3,7 oz lungo. Niet elke machine biedt alle drie – meestal zijn het alleen de espresso en lungo maten – maar deze modellen gaan zeker niet hoger dan een 3.7 oz lungo.

VertuoLine machines bieden 5 koffiebereidingen: 1,35 oz espresso, 2,7 oz dubbele espresso, 5 oz gran lungo, 7,8 oz koffie, en 14 oz Alto XL koffie. Met de aangepaste maataanduiding kunt u met de Alto XL-capsules koffie zetten tot 30 gram.

Dit betekent niet dat u geen koffie kunt zetten met een OriginalLine machine.

OK, dus u kunt geen koffie zetten in de meest letterlijke zin van het woord, maar u kunt wel een Americano zetten. Dat is vergelijkbaar met de “Long Black” op de afbeelding hieronder, die laat zien welke verschillende soorten koffiedranken u kunt maken met een espressobasis.

Het VertuoLine barcodescansysteem

OriginalLine machines hebben geen barcodescansysteem. Doe een compatibele capsule in de machine en klaar.

VertuoLine machines hebben een barcodescansysteem dat vergelijkbaar is met Keurig’s 2.0 technologie. Het systeem vertelt de machine dat er een capsule is geplaatst en past de zetinstellingen – watervolume, zettemperatuur, centrifugesnelheid van de capsule, stroomsnelheid en tijd dat het water in contact is met de capsule – aan het specifieke recept van die capsule aan.

In onze Complete gids voor VertuoLine Pods vindt u meer informatie over dit brouwsysteem.

Waarom heeft Nespresso een barcodescansysteem toegevoegd aan hun VertuoLine-machines?

Om twee redenen:

 1. Om de extractieparameters af te stemmen op de capsule die u gebruikt
 2. Om het voor u moeilijker te maken Nespresso-capsules zonder licentie te gebruiken

Er is een groot aantal bedrijven dat afgeprijsde capsules verkoopt die compatibel zijn met Nespresso, maar zij hebben allemaal één ding gemeen: geen van hen verkoopt VertuoLine-capsules.

Nespresso’s technologie voor het scannen van streepjescodes heeft de concurrentie voor VertuoLine-compatibele capsules tot dusver uitgeschakeld.

VertuoLine versus Original Capsule-extractiemethode

OriginalLine-machines maken espresso op de ouderwetse manier: door druk en heet water toe te passen via een interne pomp.

VertuoLine-machines doen iets anders om een geavanceerdere (lees: niet per se betere) koffie te zetten.

In plaats van druk uit te oefenen, gebruiken VertuoLine-machines de druk die ontstaat door Centrifusion voor de extractie.

Wat is Centrifusion? Dat is Nespresso’s term voor de snelle rotatie van de capsules in het VertuoLine-proces. Deze stap kost meer tijd, maar zorgt ook voor een dikkere, meer uitgesproken crema. Velen zullen u echter vertellen dat de OriginalLine brouwers een authentieker crema hebben en dat het Centrifusion-proces resulteert in een schuimiger crema.

Het eindresultaat: Nespresso VertuoLine machines maken een espresso die niet zo heet is en te weinig geëxtraheerd lijkt.

VertuoLine vs Original Kosten per capsule

De kosten van de OriginalLine-capsules liggen rond de €0,70-€0,85 per capsule.

VertuoLine capsules kosten ongeveer €0,90-€1,25 per capsule.

In vergelijking met alle op pods en capsules gebaseerde koffiemachines is Nespresso beslist aan de duurdere kant (zoals de onderstaande tabel laat zien).

Maar OriginalLine bezitters hebben nog een andere optie: OriginalLine compatibele capsules van derden. Deze zijn voor slechts € 0,35 per capsule verkrijgbaar bij merken als Gourmesso. Wij geven de voorkeur aan HiLine Coffee. Ze kosten iets meer dan de spotgoedkope capsules van Gourmesso, maar ze zijn vers gebrand en nog altijd goedkoper dan de Nespresso merkcapsules.

Uw smaak kan verschillen, maar als ik kijk naar de kwaliteit van de espresso, de compatibiliteit met de capsules en de kosten, raad ik u aan een OriginalLine machine te nemen.

Welke Nespresso modellen zijn er?

Iedereen die ooit heeft geprobeerd de talloze Keurig-modellen te ontcijferen, zal blij zijn te horen dat er veel minder Nespresso-modellen zijn.

Ik heb geteld dat er meer dan 20 verschillende Nespresso machines zijn, verdeeld over de OriginalLine en VertuoLine universums.

Wat zijn de verschillen tussen al deze modellen?

We hebben de productspecificaties besproken in ons artikel over het vergelijken van Nespresso machines, dus kijk daar maar eens.

In één oogopslag ziet u dat de machines van Nespresso de volgende belangrijke kenmerken hebben:

 • OriginalLine vs VertuoLine
 • Grootte waterreservoir
 • Bereidingsgrootte (sommige machines bieden ristretto, lungo of zelfs lange koffie)
 • Of ze worden geleverd met een geïntegreerde opschuimer (bijv. de Lattissima-serie)
 • Draadloze app connectiviteit (bijv. de Prodigio)
 • Gewicht en afmetingen
 • Stroomverbruik

Nespresso VertuoLine vs. Original: Het verdict

Nespresso VertuoLine vs. Original: Wat zijn de verschillen?

 • VertuoLine zet koffie tot 17 oz
 • VertuoLine bevat capsule scantechnologie
 • VertuoLine-capsules kosten meer en er zijn geen alternatieven van derden
 • VertuoLine gebruikt Centrifusion (snel ronddraaien) om uw koffie te extraheren; geen pomp
 • VertuoLine gebruikt water met een lagere temperatuur voor het extraheren

Mijn aanbeveling: Blijf bij de OriginalLine machine. Over het algemeen zijn de aanschafkosten lager en worden er minder beperkende en goedkopere capsules gebruikt. Bovendien vind ik dat ze een betere espressodrank maken met een authentieker crema dan VertuoLine-machines.

Mijn favoriete Nespresso OriginalLine machine is de Nespresso CitiZ.