Volledige Flair Espresso Maker Review – Is het de moeite waard?

De Flair Espresso is een terugblik op de tijd waarin alles eenvoudiger was, en dus ook het proces om de perfecte espresso te maken. Deze manuele pers ziet een heropleving nu meer mensen vulstoffen willen weglaten en een eenvoudige verwerking willen doen.

Zonder gebruik te maken van elektriciteit kan de Flair genoeg druk produceren om zich te meten met de beste espressomachines. Deze met de hand aangedreven titaan in combinatie met de beste espressobonen zal elke ochtend beginnen met een heerlijke espresso.

Er zijn drie modellen van de Flair. Het begon met de Classic Flair. Daarna kwam de Signature Flair. Als laatste was er de Pro Flair.

De Classic en Signature lijken qua gelijkenis en functionaliteit erg op elkaar. De Pro heeft enkele opvallende kenmerken die we later zullen bespreken.

Elk van hen is gebaseerd op een enkele hendel, die wordt gebruikt om water door een samengeperste schijf gemalen koffie te persen. Met enige handmatige inspanning levert de flair ook de juiste hoeveelheid druk.

Gewoonlijk zijn handmatige espressomachines behoorlijk prijzig in vergelijking met elektrische espressomachines. Sommige hebben een waarde van $1000,00! De Flair, is een van de meer betaalbare espressomachines op de markt waardoor het het risico waard is, vooral als dit de eerste keer is dat u een manuele espressomachine gebruikt.

Als u de Flair Pro bestelt, krijgt u een aantal coole functies. Een daarvan is een drukmeter, zodat u kunt zien hoeveel kracht u uitoefent. Als u de drukmeter afleest, kunt u bijsturen, bijvoorbeeld door druk toe te voegen of af te nemen.

De portafilter heeft geen handvat en geen bodem. Ook al heeft het geen handvat of bodem, het doet zeker niets af aan de smaak. De portafilter moet worden voorverwarmd, maar de bodemloze functie is een leuke bijkomstigheid, zodat u het extractieproces kunt zien.

Om te helpen bij het voorverwarmen wordt de Pro geleverd met een siliconen voorverwarmkapje. Deze is bedoeld om op de bodem van de brouwkop te worden geschoven. Met het kapje op zijn plaats voeg je water toe via de cilinder, zonder dat je je zorgen hoeft te maken dat je er een rommeltje van maakt.

Voor het beste resultaat neemt u de tijd om twee keer voor te verwarmen!

Flair Espresso Maker

Flair Espresso Maker review

Bekijk de dagprijs

Is de espresso lekker?

In het algemeen, JA!

Als het op espresso aankomt, is de crema een kwaliteit om naar te kijken. De Flair heeft optimale prestaties rond 6-9 bar druk. De kwaliteit van de getrokken espresso is consistent bij elk model!

U kunt uw favoriete espressobonen gebruiken, maar ze moeten wel eerst gemalen worden voordat u ze in de Flair gebruikt. Het is aan te raden om te investeren in een echt goed exemplaar! Bekijk deze review van de beste koffiemolens en kopersgids om u een idee te geven.

Let op…

De Flair is beperkt tot één portie. Als je meerdere mensen wilt bedienen dan zul je meer portafilters moeten kopen. Normaal gesproken kun je de schijf verwijderen, en snel voorbereiden voor de volgende trek. Voor dit specifieke apparaat, het beste wat je kunt doen is een lange trek om te delen.

Het naar beneden trekken van de hendel vereist een beetje armkracht. Bij de 5 – 6 bar, is de hoeveelheid inspanning misschien niet te veel. Maar bij de 9 – 10 bar, zul je merken dat het een workout wordt.

Als je op zoek was naar een optie om een latte te maken, kijk dan nog eens. Om een latte of cappuccino te maken, moet je apart een steamer kopen.

Bekijk de dagprijs

Flair Classic vs Signature vs Pro

De modellen Flair Classic en Signature delen veel van dezelfde functies. Ze zien er zelfs hetzelfde uit. Het grootste verschil zit in het nieuwste model, de Flair Pro. Laten we eens kijken hoe deze zich verhoudt tot de Classic.

In vergelijking met de Classic heeft de Pro een grotere mand die gemakkelijk 16-19 gram kan bevatten. De brouwkop is veel groter, van 265 g tot maar liefst 520 g roestvrij staal.

De grotere kop zorgt voor meer temperatuurstabiliteit, maar het kost veel meer energie om te verwarmen.

Als u merkt dat uw espressoshots te weinig zoetheid bevatten, kan dat aan het voorverwarmen liggen. De Pro heeft een voorverwarmingsdop. Deze is gemaakt van siliconen en past moeiteloos op de kop, zodat je water rechtstreeks in de cilinder kunt gieten.

Pro Tip: Twee keer voorverwarmen voor het beste resultaat.

De portafilter in het Pro-model is bodemloos. Dit heeft geen invloed op de smaak, maar het zorgt wel voor een geweldige ervaring, omdat je elk stukje van het extractieproces in detail kunt zien. Het normale filter heeft een schenktuit en is gemaakt van een soort plastic.

In de Pro heeft de portafilter een grotere diameter waardoor hij traditioneler is. De diepere en smallere korf in de Signature maakt het gemakkelijker om druk op te bouwen, aangezien er minder vierkante inches zijn.

Werkwijze met de Flair espressomachine

Om de Flair te gebruiken, begint u met het voorverwarmen van de cilinder. Plaats de zuiger ver genoeg zodat de “O”-ring de binnenkant raakt. Gebruik uw brouwwater, dat tussen de 98 en 105 graden moet zijn.

Dan nu de koffie. Je zult 15 tot 17 gram koffie moeten malen. Het kan even duren voordat je de juiste hoeveelheid hebt met de espressomachine. Neem dus de tijd bij het experimenteren. Tik de gemalen koffie af om eventuele zakken te verwijderen.

Neem vervolgens de meegeleverde roestvrijstalen tamper om te tampen en te draaien. Plaats het dispersiescherm en vervolgens de tuit.

Steek op zijn plaats. Giet het water weg dat gebruikt is om voor te verwarmen. Plaats de cilinder. Vul tot de streep met brouwwater. Voeg het deksel toe. Trek de hendel naar beneden. Bereidingstijd moet 40 seconden zijn.

Dan genieten!

Bekijk de dagprijs

Welke Flair Espresso Maker moet u kiezen?

Dus welke moet u kiezen? De Signature of de Pro?

Nou, de waarheid is dat beide geweldig werken. De Signature heeft een langere portafilter die het makkelijker maakt om te trekken. Maar het heeft ook een dispersiescherm en korf die een beetje goedkoop aanvoelen in vergelijking met de Pro.

De echte factor zal in je koffiemolen liggen. Beiden zetten een geweldige espresso, maar als de maalgraad niet goed is, wordt dit weer een ochtendtaak in plaats van een traktatie. Als je thuis een koffiemolen van goede kwaliteit hebt, ben je in een uitstekende positie om shots te maken als een echte barista!

Brond: coffeelabs.be