Hoe maak je een koffiezetapparaat schoon

Mijn koffieslurpende man keek me in mijn niet-koffieslurpende ogen en zei vol afschuw: “Schat, dit kopje koffie smaakt naar een voet.” Nu, ik ben geen koffiedrinker, maar ik weet een paar dingen. Een van die dingen is dat koffie niet naar voeten hoort te smaken. Ik denk dat dat een basis principe is, toch?

Als de koffie die je zet bitter en vies begint te smaken, is het tijd om je koffiezetapparaat eens wat extra liefde te geven. Een eenvoudige schoonmaakbeurt helpt om de koffie vers te houden, vlekken van hard water uit de karaf te verwijderen en vlekken te voorkomen. Het verwijdert ook mineraalafzettingen en verwijdert de koffieoliën die achterblijven en ranzig worden. En het beste nieuws? Het is gemakkelijk te doen en u hebt waarschijnlijk alles in huis om uw machine op te frissen!

Toen mijn man verklaarde dat zijn koffie naar een voet smaakte, ging ik naar onze machine om te kijken hoe het ermee stond. De situatie was niet goed. Ik vroeg hem wanneer hij zijn machine voor het laatst had schoongemaakt. Het antwoord was een onverstaanbaar gemompel terwijl hij oogcontact vermeed. Ik zag dat als een slecht teken.

Ik kon de kalkaanslag in de karaf en minerale afzettingen aan de binnenkant van de machine zien (om nog maar te zwijgen van het feit dat hij er van buiten niet glanzend uitzag). Dus nam ik het op mij om zijn koffieheld te zijn. Ik kan dit oplossen, schepte ik tegen mezelf op. Geef me wat azijn, het is tijd om serieus te worden.

Hoe maak je je koffiezetapparaat schoon?

Wat heb je nodig

 • Water
 • Witte azijn (genoeg om de helft van je karaf te vullen)
 • Heet zeepwater
 • Spons
 • Vochtige theedoek
 • Droge vaatdoek

Instructies

 1. Leeg de karaf en het koffiedik: Leeg en spoel de karaf en gooi eventueel achtergebleven koffiedrab uit het filter.
 2. Maak uw reinigingsoplossing: Eén deel water op één deel azijn.
 3. Giet de oplossing in het waterreservoir: Vul het waterreservoir tot de volledige inhoud met gelijke delen witte azijn en water. Ik heb de karaf gebruikt om gelijke delen van beide af te meten.
 4. Voer een halve brouwcyclus uit: Start een brouwcyclus. Halverwege de zetcyclus zet je het koffiezetapparaat uit en laat je het een uur staan.
 5. Beëindig de koffiezetcyclus: Na een uur zet u het koffiezetapparaat aan en laat u de zetcyclus afmaken.
 6. Gooi de azijn-water-oplossing weg en voer een nieuw waterprogramma uit: Nadat de zetcyclus is voltooid, giet u de azijn-wateroplossing weg en vult u de waterkamer met vers water (zonder azijn). Voer een geheel nieuwe brouwcyclus uit met alleen het water. Herhaal dit nog twee keer en laat het koffiezetapparaat tussen de cycli iets afkoelen.
 7. Veeg uw koffiezetapparaat schoon: Veeg de buitenkant van uw koffiezetapparaat schoon, en was de karaf en het filtermandje in heet water met zeep. Zet het apparaat weer in elkaar en zet koffie die niet naar voet smaakt!